Съвременното изобилие от информация вече започва да вреди, тъй като препоръките

...
Съвременното изобилие от информация вече започва да вреди, тъй като препоръките
Коментари Харесай

Предиобедната закуска - да или не?

Съвременното обилие от информация вече стартира да вреди, защото рекомендациите постоянно могат да бъдат много спорни. Вземете, да вземем за пример, междинните закуски: някои настояват, че е потребно да похапнете нещо лекичко сред закуската и обяда; други настойчиво ни разубеждават от този „ неприятен табиет ". Истината, както нормално, е някъде по средата и отговорът клони към фразата „ всичко е самостоятелно “. Защо няма единно мнение за изгодите от междинните закуски?

Всеки човек живее в определен режим. Теглото, здравето, прочувственото положение, апетитът за избрани храни и много друго зависят главно от тази негова самостоятелна настройка.

Междинните закуски и въобще честите хранения са потребни, в случай че организмът ви е „ склонен “. Ето някои универсални правила, когато решавате дали да си похапвате сред главните хранения денем:    

- спазвайте наложително лекарските съвети въз основа на съответната диагноза, ако имате такава. Например, при отхвърлен злобен мехур, изостряне на гастрит или стомашна язва е потребно честото леко хранене на всеки 3 часа - а при инсулинова устойчивост е по-добре да намалите закуските;   

- доста зависи от часовете на главните хранения. Ако закусвате в 9.00 и обядвате в 12.30, можете да пропуснете междинната закуска или да пиете чай, кафе (напитката също е лека закуска). Ако обаче интервалът сред закуската и обяда е 5 часа или повече, междинната закуска е препоръчителна;  

- часовете на пробуждане и лягане. Ако се будите в 6.00 и си лягате в 24.00, тогава две или три хранения не са задоволителни. Невъзможно е да се употребява на два пъти дневната потребност от храна, без да си навредите и да претоварите своя организъм. Храната, която се поема рядко, само че в големи количества, няма да се усвои вярно от организма – тъй като е значимо не само да се яде, но и веществата да се усвояват вярно. Ако се будите в 06.00 ч. или 07.00 ч. сутринта и си лягате в полунощ, организмът ви ще се нуждае най-малко от пълноценна сутрешна закуска, 1-2 предиобедни закуски, изобилен обяд и лека вечеря. Но да повторим, че всичко е самостоятелно и трябва да се вслушвате в себе си;      

- съобразявайте се със личните си стремежи. При някои хора храната няма време да се усвои бързо, даже в случай че се употребява в малки количества. Ето за какво е значимо да се вземе поради здравословното положение, киселинността на стомашно-чревния тракт, положението на черния дроб и храносмилателната система. Освен това, не всеки ден е като предишния: през вчерашния ден сте взели лека предиобедна закуска, но днес просто не ви си яде - тогава няма потребност да се насилвате и можете да я пропуснете.          

Главният извод е: изградете си собствен личен режим! Храненето всеки час и постоянните „ похапвания “ не са потребни, нито безобидни. Така се създават ензими „ нон-стоп “, стомашно-чревният тракт работи без спиране и се увеличава рискът от остатък на ензими и киселини. Те се натрупват в черния дроб и водят до проблеми с него и с бъбреците, предизвикват отмалялост и унесеност.        

Разбира се, това зависи от конкретния организъм, но по принцип в режима на чести хранения няма отмора за стомашно-чревния тракт. Помислете: прелестно ли ще ви бъде да работите в режим 7/24, т.е. – без отмора. На организма също не му харесва такава натовареност. Интервалите над 5 часа сред храненията са нездравословни за стомашно-чревния тракт, както и за хормоналната и нервната система. Извод: търсете златната среда!             

Мнозина се лимитират до ябълки или ядки, но списъкът с потребни артикули за предиобедни леки закуски е доста по-дълъг:

- плодове, ягодови култури и сокове вид „ смути “ (разбити до гъста консистенция плодови питиета в блендер или миксер);

- зеленчуци, салати и смутита от тях;

- ядки, ядкови миксове – но безсолни и не пържени;

- естествен шоколад (черен);

- вегетариански кифлички или сладки без захар (с фурми, например);

- извара, кисело мляко или сирене - до 100 г ;

- питиета: кафе с т. нар „ растително мляко “ без сметана, чай с мед, плодови сокове.   

Пример за добра предиобедна закуска е коктейл от праскова и ягоди. За 2 порции ще ви трябват:  

- ягоди, 200 г ;  
Идеалната закуска, която контролира кръвното
Ежедневната приложимост на кисело мляко оказва помощ да се снижи кръвното налягане при хипертония, са изяснили учените. Резултатите от тяхното и...
Прочети повече
- пресни праскови или нектарини, 2 бр.;  

- мента или босилек, 2-4 листа;

- вода, 100-150 мл.

Съставките се разрушават в блендер.

Важно е да си съставите удобно меню. Няма потребност да се измъчвате и да не разбирате за какво би трябвало да ядете кашички предиобяд, в случай че ви се желаят плодове.
5 неточности на закуска, от които качваме килограми
Случвало ли ви се е да се чудите за какво спазваната от вас диета в никакъв случай не дава тези положителни резултати, за които подсигуряват експертите п...
Прочети повече
Струва си да поработите 2-3 седмици върху прочистването на рецепторите на своя организъм – по този начин последователно усетите и навиците ви ще станат по-здравословни.

 

---

 

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР